вівторок, 24 березня 2020 р.


Етап уроку                 Робота з текстовими матеріалами
Назва прийому          Діалог Сократа
Опис прийому
Одним із цікавих видів дискусії є «Діалог Сократа» (за іншими джерелами - «Бесіда Сократа»), у рамках якого учні самостійно формулюють проблеми громадського життя та пропонують альтернативні шляхи їх розв’язання. Цей метод покликаний допомогти молодим людям сформувати своє ставлення до важливих юридичних, етичних та соціальних, економічних ­проблем.
Сократівський метод характеризується використанням аналогії як способу виявлення протиріч в учнівських висловлюваннях. Однією з причин виникнення соціальних конфліктів є існування різних поглядів на те чи інше суспільне явище. Для того щоб їх подолати, людям необхідно обмінюватися своїми думками і прагнути долати суперечки, займаючи певні позиції. З допомогою «Діалогу Сократа» можна змусити учня перевірити логічність та послідовність своєї позиції й визначити сферу її застосування.
Для проведення сократівського діалогу слід визначити суспільну проблему - об’єкт обговорення. Вона може бути сформульована у вигляді запитань такого типу:
Правознавство
Чи потрібно заборонити смертну кару?
Чи можу я звернутися до представників влади з протестом проти обов’язкової військової служби?
Географія
Чи має право на існування атомна енергетика? Чого більше - шкоди чи користі?
Чи потрібно звертати увагу на забруднення навколишнього середовища у сусідніх країнах?
Економіка
Що принесе Україні вступ до Світової Організації Торгівлі?
Але крім запитань до обговорення готується фактичний матеріал, який може бути придатний для діалогу. Цей матеріал виконує роль доказової бази для визначення позиції у діалозі.
Усвідомлення суспільних цінностей дає змогу об’єктивно аналізувати суперечливі ситуації громадського життя. Учасники дискусії повинні ознайомитись і зрозуміти визначення, цінності та фактичний матеріал, що використовують їхні опоненти. Основною перешкодою під час обговорення є ­неоднозначне трактування термінів. Щоб уникнути ускладнень, учасникам обговорення слід визначитися в тер­мінах.
Питання для аналізу дій учня:
  Чи достатньо обґрунтована ваша позиція?
  Чи доказовими є ваші аргументи?
  Чи доведений фактичний матеріал, який використовувався?
  Якими будуть наслідки запропонованих позицій?
  За яких обставин ви зможете змінити свою по­зицію?


0 коментарі:

Дописати коментар